Biserica ortodoxă (Ansamblul "Octavian Goga")


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: sec. XIX - XX
Importanta: A
Cod LMI: CJ-II-m-A-07568.02
Adresa: 5
Localitate: sat CIUCEA; comuna CIUCEA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica ortodoxă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jul-2009

In incinta ansamblului "Octavian Goga", langa pavilionul "Manastire", se afla o biserica de lemn, construita in stil maramuresan in secolul al XVI-lea si adusa din satul Galpaia, judetul Salaj, in anul 1939, de Veturia Goga, sotia poetului Octavian Goga. Atribuita de traditie anului 1597, biserica de lemn, afectata de reparatiile succesive, corespunde mai degraba sistemului constructiv al secolului al XVII-lea. Planul este dreptunghiular cu absida decrosata, patrata, avand in interior tavan drept peste pronaos, si cate o bolta semicilindrica pe naos si altar, imbinarea cu peretii facandu-se prin fasii curbe. Din decorul sculptat se remarca ancadramentele usilor si elementele boltii naosului impodobite cu motivul "franghiei". Prispa de pe latura de sud, cu arcade cioplite, a fost adaugata in secolul al XVIII-lea, poate in anul 1769, data notata pe o grinda a peretelui de sud. Pictura partial distrusa, apartine zugravului Ioan Pop din Romanasi. In 1940 monumentul este reparat cu respect si grija pentru structura originara. Se sindreluieste acoperisul cu pante mari si flesa inalta pe turnul-clopotnita. Biserica pastreaza si o colectie de icoane pe sticla si pe lemn.
In 1995 s-a deschis aici o manastire de maici, care poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului".
Mausoleul din apropiere a fost realizat dupa planurule arhitectului G.M.Cantacuzino si decoratiile Norei Steriade. Constructia in care odihnesc sotii Goga, este din beton armat, placat cu marmura si mozaic de Murano, executat de insasi Veturia Goga, pe parcursul a 20 de ani. In anul 1966, Veturia Goga a donat statului roman intregul complex de la Ciucea, cu conditia ca el sa devina muzeu memorial.
(dupa "Castele si Cetati din Transilvania: judetul Cluj" de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa si "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei - BISERICILE DE LEMN" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea 1978)